Procés de selecció del CEPIA
El procés de selecció es va canalitzar a través de l'Observatori de la Infància del Ministeri de Joventut i Infància. A través d'una convocatòria pública es van rebre un total de 136 candidatures procedents de Comunitats Autònomes, consells locals de participació infantil, organitzacions socials i altres entitats. Del total de sol·licituds rebudes es van seleccionar 34 membres com a consellers i conselleres i 18 suplents amb edats compreses entre els 10 i els 18 anys en el moment de la seua designació, pertanyents tant a estructures participatives municipals i autonòmiques, com procedents d'organitzacions, associacions, entitats o col·lectius i de grups de població infantil més vulnerable tal com s'estableix en l'Ordre Ministerial de creació del Consell Estatal.
El llançament i inauguració del CEPIA va tindre lloc el 9 de desembre de 2021. Aquesta primera Assemblea va estar presidida per l'aleshores Ministra de Drets Socials i Agenda 2023 i va comptar amb l'assistència dels 34 membres en modalitat presencial i virtual.
Al gener de 2024 es va procedir a la renovació parcial del Consell després dels dos anys d'andadura des de la seua creació i havent complit la majoria d'edat part dels seus consellers/es. Es va llançar una nova convocatòria per a cobrir les places vacants. I al febrer de 2025 es van renovar també unes 10 places després de les baixes d'alguns membres del CEPIA.
Organització
El CEPIA es compon de 34 xiquetes, xiquets i adolescents d'entre 10 i 18 anys en el moment de la seua designació.
L'Assemblea, en la qual participen tots els membres, tria un Grup Motor de cinc persones (votades per totes i tots els membres del Consell) per a coordinar les accions, comissions i grups de treball, així com desenvolupar el pla de treball aprovat per l'Assemblea reunint-se periòdicament.
Les Comissions de Treball, es conformen en funció dels interessos que manifesten els propis consellers i conselleres sobre qüestions que s'han suscitat en el marc de l'Assemblea o a proposta del Grup Motor. Els consellers i conselleres s'adscriuen voluntàriament a aquests grups de treball elegint un responsable de cada Comissió. Poden ser amb caràcter temporal o permanent, i hauran de retre comptes de les seues deliberacions i compartir les seues conclusions en l'Assemblea. Les temàtiques triades per a constituir grups de treball tenen a veure amb l'educació, el medi ambient, la salut, la diversitat i igualtat, la protecció, la comunicació, entre altres.
La Secretaria tècnica és l'encarregada de donar suport tècnic, assistir, assessorar i facilitar la tasca del CEPIA. L'assumeixen dues persones adultes de perfil tècnic designades per la Direcció General de Drets de la Infància i l'Adolescència. La Secretaria tècnica respecta l'autonomia del Consell sense incidir en les seues decisions i acords.
Per a la dinamització del CEPIA i canalitzar les seues propostes, es compta amb el suport d'una associació especialitzada en dinamització amb l'experiència necessària per a adaptar les temàtiques i mecanismes de consulta a una terminologia adequada, amb la finalitat d'articular la participació de les xiquetes, xiquets i adolescents estructurant els continguts, donant suport a l'elaboració de propostes, però sempre tractant de no influir en la presa de decisions.
El treball del CEPIA es planteja d'una manera autònoma en els seus procediments i les seues decisions, acompanyats i assistits en els processos pels seus tècnics de referència, educadors o tutors legals, per a facilitar la interlocució amb els grups de referència que han confiat en ells per a la seua representació.
El reglament intern del CEPIA es va aprovar en l'Assemblea del 25 de novembre de 2024
Traduït automàticament amb OpenAI des del castellà