El Comitè dels Drets del Xiquet (CRC, per les seues sigles en anglés), és l'òrgan que supervisa i vigila l'aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet pels Estats Part, així com dels tres Protocols Facultatius de la Convenció. Està compost per 18 experts en drets de la infància, procedents de països i ordenaments jurídics diferents, i es reuneix a Ginebra, on celebra tres períodes de sessions a l'any.
És a més l'òrgan que publica les Observacions Generals, que són interpretacions del contingut de les disposicions establides en la Convenció sobre qüestions temàtiques, i és l'òrgan que examina i investiga les denúncies individuals de violacions greus o sistemàtiques dels drets emparats en la Convenció i Protocols Facultatius.
En virtut de l'article 44 de la Convenció, els 196 Estats que l'han ratificada estan obligats a presentar informes periòdics al Comitè dels Drets del Xiquet sobre les mesures adoptades per a complir amb les obligacions contretes segons la Convenció i sobre els progressos realitzats en el gaudi dels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents en els seus territoris. El primer, als dos anys de la seua adhesió a la Convenció; i, posteriorment, cada cinc anys. El Comitè examina cada informe i dirigeix les seues recomanacions a l'Estat Part en forma d'Observacions Finals.
Procediment:
Des de l'1 de setembre de 2019, els Estats part poden presentar els seus informes periòdics mitjançant un procediment d'informació simplificat, que es compon de les fases següents:
- Elaboració de la Llista de qüestions prèvia a la presentació d'informes (LOIPR, per les seues sigles en anglés):
El Comitè envia a l'Estat Part una llista de fins a 30 preguntes per orientar en els temes que ha de tractar en l'Informe que ha d'enviar. Per a la seua elaboració, el Comitè compta amb les aportacions de les parts interessades (ONGs, institucions nacionals de drets humans, UNICEF i altres òrgans de Nacions Unides, experts independents i els mateixos xiquets i xiquetes), que identifiquen els temes prioritaris i urgents per a la revisió de l'Estat en eixe cicle. Aquestes aportacions es remeten a l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (OACNUDH) abans de l'adopció de la LOIPR per part del Comitè.
- Presentació de l'informe de l'Estat:
Després de la recepció de la Llista de Qüestions, l'Estat Part té un any per remetre l'informe nacional a l'OACNUDH, en el qual respondrà a les qüestions concretes que se li hagen plantejat.
- Participació posterior de les parts interessades:
Les parts interessades poden fer aportacions com a resposta a l'informe de l'Estat Part, en informes alternatius o complementaris. A més, poden participar en les sessions prèvies a la sessió de control de l'Estat Part organitzades pel Comitè.
- Diàleg interactiu i adopció d'Observacions Finals:
Durant la sessió de control, el Comitè i l'Estat Part examinat mantenen un diàleg interactiu sobre la situació dels drets de la infància al país, que es fonamenta en els informes elaborats per totes les parts.
El Comitè pot plantejar preguntes addicionals, i en finalitzar la sessió adopta les seues Observacions Finals, en les quals indica els progressos realitzats pel país des del cicle anterior, expressa les seues preocupacions i realitza una sèrie de recomanacions per millorar la implementació de la Convenció i els seus Protocols de cara a la següent revisió. Quan aquestes es publiquen, l'Estat Part ha d'implementar i realitzar un seguiment de les mateixes durant els pròxims 5 anys.
Traduït automàticament amb OpenAI des de Castellà